Gebruik van een riem tijdens trainen, zin of onzin!?

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen gebruik maken van een riem. Als je iemand een bicep curl ziet maken met een riem begrijp je dat de accessoires niet juist wordt ingezet. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt in de term ‘’dit is modern of stoer.’’ Maar is het überhaupt nodig om accessoires te gebruiken tijdens trainen?

De meest gebruikte accessoires is de riem, waarover gedacht wordt dat deze blessures kan voorkomen. Je ziet vaak dat mensen de riem ‘misbruiken’. ‘’Ik heb een riem om tijdens mijn zware deadlift dus mag ik een bolle rug hebben en hoeft mijn techniek niet 100% te zijn.’’ Man man man… een grote ergernis. Is de deadlift dan zo belastend voor je rug, of is je techniek gewoon ruk.

De riem wordt vaak ingezet om je wervelkolom te ontlasten waardoor je zwaarder kan trainen, al denkt men vaak dat dit het doel van een riem is. Velen zien de riem ook als overbodig, omdat men denkt dat hierdoor je spieren minder goed zullen werken.

Welke functie heeft de riem:

Ironisch genoeg zag ik vorige week in een reguliere sportschool een aantal jonge honden een gehele training een riem dragen. Dit is direct een bevestiging dat het gaat om ‘kijk ik heb een riem om dus ik ben sterk en stoer’ i.p.v. ik gebruik de riem op een juiste manier.

Een riem allereerst strak om je middel zitten, tegen het onprettige aan. Je moet de druk die een riem uitoefenend niet een aantal minuten om je middel willen hebben. Zit je riem niet strak genoeg, heeft deze direct al weinig tot geen effect.

Als je de basistechniek goed onder de knie hebt van een squat en deadlift, weet je dat je een brace nodig bent voordat je een beweging gaat maken.
De riem zorgt ervoor dat je een soort van extra brace maakt, waardoor je de beweging van je wervelkolom tegengaat.

Het belangrijkste effect van de riem is dat de intra-abdominale druk vergroot, wat de druk op je wervels verminderd. Zodra je een brace maakt, wat je dus MOET toepassen (ja, elke rep!!), zorgt de riem ervoor dat je meer druk vanuit je wervelkolom kan geven, waardoor je dus sterker bent in je core en dus uiteindelijk zwaarder kan trainen.

De riem helpt je meer gewicht te kunnen verplaatsen, zonder dat je spieren harder hoeven te werken. Dit komt dus door de intra-abdominale druk. Om in percentages te spreken, kan men over het algemeen ongeveer 5% zwaarder squaten en deadliften met een riem.

Is er reden om je uitvoering op de loop te laten gaan met een riem?

Natuurlijk niet. Dit is dus het grote probleem van velen.

Een riem de gehele training dragen, een ruk techniek hebben met een deadlift waarbij je rug zo bol is als een ……….

Helaas denkt men vaak dat het trainen met een riem zo veilig is, dat je geen blessures kan oplopen. Als je zoals deze grote vriend hieronder deadlift, maakt het niet uit of je wel of niet een riem gebruikt. Deze jongen kan bijna een operatie inplannen voor een driedubbele hernia.

Een riem zorgt voor meer stabiliteit in de wervelkolom. Uit onderzoek blijkt dat een riem niet direct zorgt voor minder blessures. Als je denkt dat je een ruk uitvoering mag hebben met een riem, creëert dat zelfs blessures. Ook komt er door 5% krachttoename ook meer druk op je knieën bijvoorbeeld, dit kan ook gevolgen hebben. Met of zonder riem, blijft je uitvoering op één staan.

Conclusie

Voor het gros mensen in de reguliere sportscholen is een riem overbodig. Ik durf op de gok een percentage van 80% te noemen, die gewoon een ruk uitvoering heeft betreft een squat of deadlift. Je kan dan beter eerst werken aan een goede uitvoering voordat je het gebruik van een riem toedient. Hoe zwaarder je traint, hoe meer details belangrijk worden.

Gebruik een riem ook niet als je 3 setjes van 20 herhalingen doet met een squat of deadlift, maar gebruik een riem wanneer de gewichten serieus worden in een reprange van 1-10 herhalingen. Een uitvoering met riem is en voelt anders als een uitvoering zonder riem. Context matters, dus belangrijk om je af te vragen wat je doel is. Wil je echt sterker worden, gebruik dan een riem (mits goed gebruikt).

Perfecte uitvoering (met/zonder) gebruik riem:

  1. Trek de riem strak vast
  2. Pak de bar vast
  3. Neem een grote brace (hap adem, zorg dat je niet lucht uitblaast)
  4. Hou de brace vast tijdens uitvoering
  5. Pers letterlijk omhoog
  6. Zet op het laatste stukje persen om in blazen
  7. Repeat vanaf punt 3 voor de volgende rep.

Coaching nodig? Check www.hamstra-pt.nl/diensten om te zien wat ik voor je kan betekenen.

PROEFLES AANVRAGEN

Don’t worry! Wij helpen je! Zet nu de stap naar een fitter leven.